11 Eki 2022

P6 Destekleyici Tedavi veya Doğrudan Tedavi Amaçlı Kızılötesi Güneşlenme

Kırmızı ve dalgaboyu olarak hemen ardından gelen ‘yakın kızılötesi’ (NIR - Near Infrared) ışınlar, Lazer veya LED ışık kaynağı kullanan cihazlarla, kozmetik amaçlar dahil birçok alanda tedavi amaçlı kullanılıyor.

Akla gelen şu : Plajda güneşlenirken üstünüzde, pleksi veya benzeri şeffaf plastik bir  malzemeden, üzerine kaplama yapılmış dikdörtgen bir ışık filtresi olduğunu düşünün. Bu filtre,  morötesi (UV) ışınları ve çoğu görünür ışını filtre edip sadece yakın kızılötesi (NIR) ışınları  geçirsin ( yararları kanıtlanmış sarı ve kırmızı bölge de dahil edilebilir) . UV koruyucu kremlere  (ve hatta güneş gözlüğüne) gerek kalmadan, sadece ‘şifalı’ ışınlarla çok uzun sürelerle  güneşlenip, kızılötesi ışın yayan pahalı cihazların işe yaradığı rahatsızlıklarda tedavi dahi  olabilirsiniz. (1.Tabi bu ışınlar bronzlaşma yapmaz. Bronzlaşma istiyorsanız, yeterli en kısa  süre için -belki yarım saatten kısa- ve kremsiz olarak, filtre dışında açıkta güneşlenebilirsiniz.  2. en az/en çok ne kadar süre güneşlenmeli : Bunun için, onay almış cihazların yaydığı  enerji/enerji yoğunluğu (J/cm2) ve uygulama süreleri referans alınıp, filtre sonrası gelen enerji  ve yüzey alanları kıyaslanarak yaklaşık güvenli bir aralık saptanabilir)





Pleksi veya benzeri malzeme üzerine yapılacak filtre kaplaması üzerine de, ucuz bir  madde/yöntem bulunması dışında iki düşünce aklıma geldi :

1. Pasif : UV ve görünür ışığın çoğunu emen veya yansıtan, yakın kızılötesi ışığı ise geçiren  bir kaplama malzemesi kullanılabilir. Yansıtan kaplama mümkünse daha iyi, ısınmaz.

2. Aktif : Kaplama malzemesinin, istenmeyen (UV+görünür ışık) ışınların da önemli bir kısmını  emip, farklı/istenen dalgaboylarında ışığa dönüştürmesi. (Absorption--> Emission) Bu  durumda uygulama/güneşlenme süresi daha kısa olacaktır.


Ek1. Birkaç ay önce farklı bir amaçla bu çeşit bir filtre aldım. Kızılötesi fotoğraf amaçlı üretilmiş 
yüksek kaliteli bu filtre sadece 10x10cm boyutunda ama fiyat olarak oldukça  pahalıydı. Böyle yüksek optik kaliteye gerek yok, fotoğraf çekmeyeceğiz. %99 değilde %85  geçirsin IR ışığı, ama üretimi ucuz olsun. Ertesi yıl yama/yenileme gerekirse kolaylıkla ve  ucuza yapılabilsin.

Ek2. Her yanımız plastik dolu. Ana malzeme olarak plastik/pleksi’den söz etmek beni bile  rahatsız etti. Tabi ki hesaplı üretilebiliyorsa cam da olabilir ama kırılmaz, parçalanmaz olmalı,  kazaya yol açmamalı.

Ek3. Akşam aklıma gelip de kağıda yazdığım birçok fikri, ertesi sabah buruşturup çöpe  atmışımdır. Ama en az 1-2 yıl önce aklıma gelen bu fikri hala önemli buluyorum. Işık var, para  da var. Ve sahte kuantum şifacılar gibi değil, muhtemelen birçok insana gerçek kuantum şifa  da var.