22 Eyl 2018

Kısmen abes soru : Yaşamın anlamı


Çoğu insan, en azından gençliğindeki, hatta ileri yaşlardaki bocalamalarında, çoğunlukla hurafelere yaslanıp, yaşamın anlamını sorguluyormuş gibi yapar. Aslında tek derdi üzüntüsünü def etmektir.Kahkahalı dönemlerinde ise ne kendi yaşamı, ne başka yaşamlar umurunda olmaz.. (Kısacık yaşama müthiş şeyler sığdıran istisnalar hariç ) .İnsanlar zaten 90-100 yıl bile yaşasa , yeterince gelişmeden, tam bir 'zihinsel ergenliğe' ulaşamadan erkenden ölmektedir. Bu yaşlara varanların da en az yarısı bunamış veya zihinsel olarak çocuklaşmıştır.

Bence, herşeyi sorgulamak iyidir ama, bugün 'yaşamın anlamı' abes bir sorudur. Dünya ve tabi evrendeki madde, yani şu taş, toprak, bakır, demir, silisyum gibi elementler, onların atomları ve atomaltı parçacıklarıyla, madde aslında cansız değil canlıdır . Bugün, atomaltı parçacıkların hiç durmaksızın, sürekli hareket halinde olduklarını biliyoruz. Evrende yüzen büyük madde adaları ise, yerçekimi kuvvetleri , gönderdikleri çeşitli parçacıklar ve elektromanyetik dalgalarla birbirlerini etkilemekte. Bunlar henüz farkedilenler. Gelecekte fazlası bulunabilir ve bazılarının bir çeşit akılda içerdikleri, sadece etkileşim değil iletişim içinde oldukları da saptanırsa hiç şaşırmam. Madde, aynı zamanda, bizim bugün canlı dediğimiz bir hücrelilerden başlayarak, bitki , hayvan, insan dahil herşeyi -uzunluğu kısalığı göreceli bir zaman içinde- oluşturma potansiyelini de barındırıyor ki, bu tür bir yaşam oluşabilmiş. Gerçek bilimcilerin çoğuna göre, madde, evrenin bu noktasında şu gördüğümüz hale dönüşebildiği gibi, evrenin başka dünyalarında, bambaşka biçimlere dönüşmüş olabilir ki, bilimciler bugün çok pahalı donanımlarla uzayı tarayarak, gelmesi olası akıllı sinyaller arıyor.( Kapitalist sistem çok düşük olasılığa para yatırmaz. 2. Farklı 'tonda' birçok sinyal geliyor ama biz henüz algılamıyor olabiliriz)

Canlı cansız ayrımı, bu noktada ortadan kalkar. Yaşamın anlamı sorusu da ansamsızlaşır. Yaşam, cansız dediğimiz maddenin, sınırsız farklı yeni biçim oluşturma veya atomaltı parçacık seviyesinden, çok daha karmaşık biçimlere evrilme potansiyeli taşıması sonucunda, burada bu şekilde meydana gelmiş karmaşık bir halidir. Bedenimizde ve beynimizde, madde ve cansız diye neredeyse küçümsediğimiz elementler ve onların karmaşık bileşimlerinden başka bir şey görünmüyor. Maddeyi cansız diye küçüksemek derken, beri yandan çoğumuz, altın elementine veya karbonun elmas formuna veya başka maddelere neredeyse tapmaktadır .

Dünyadaki canlı yaşamın en akıllı-zeki türü gibi görüp şişirdiğimiz insan, son birkaç bin yılda bir hayli yol katetmişse de, dünkü ve bugünkü haliyle hiç de akıllı, yeterince gelişmiş değildir; kendi buluşu olan erdem konusunda da batıktır, çoğunlukla negatif erdemlidir (Ahlak, erdem gibi kavramlar duygu işi kalp işi değil akıl işiydi. Barış ve güvenlik içinde yaşamak için şarttı). Parantez : Sinop'lu Diyojen 2000 küsur yıl önce fenerle 'insan' ararmış, demek ki o sıra 'insan' nadirmiş. Şimdiki Sinop'ta da öyle, onun göç ettiği Atina'da ve sonra dünkü ve bugünkü İstanbul'da, Diyarbakır’da, Paris'te, Londra'da da öyledir. Çünkü insan, hem kendi türüne zarar vermekte  (küçük veya büyük ölçekte savaşlar, sömürünün her türü, taciz, tecavüz, işkence, gasp, hırsızlık,haksızlıklar vs..) hem de maddenin evrildiği diğer yaşam türlerine zarar vermektedir. İnsanın bugünkü sözde modern yaşam tarzı (yani çoğu yerde bitmemiş feodalizm, kapitalizm, emperyalizm) korkunç  bir evredir. Fakat bütün bunların başlangıcında ortada sadece taş-toprak, su, hava, yani elementler ve bileşikleri olduğunu düşündüğümüzde, bu evre için bile görkemli denebilir ( bombalar yakınınıza düşmüyorsa, bir çocuk yakınınızda parçalanmamışsa).

Daha iyisi için kadehler kaldırılsın (ve hayal kurup çalışalım) ! Karbon esaslı ama daha birçok elementi içeren karmaşık organizmamız, C2H5OH gibi basit bir molekülle coşsun ! (kararınca, hiçbir molekül ve hiçbir şeyin kölesi olmadan)

Bakırla değiştim altınlarımı
Ceplerimde küçük taşlar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum :