29 Tem 2019

P4 : Alzheimer hastaları için bir umut - Işık ve ses sinyalleriyle beyin uyarımı


Haberi ilk kez HBT dergisi 157. sayıda okumuştum. (Herkese Bilim ve Teknoloji 29 Mart 2019). Oldukça yeni, Mart 2019’da MIT’de yayınlanmış bir araştırma ile ilgiliydi. Biraz daha fazla ayrıntıyı Türkçe HBT 157. sayıda veya İngilizce MIT’in şu yayınında okuyabilirsiniz :
http://news.mit.edu/2019/brain-wave-stimulation-improve-alzheimers-0314
Kısaca özetlemek gerekirse, 40Hz frekansta ışık ve ses titreşimleri birlikte kullanıldığında,eş zamanlı olarak beyin dalgaları tetiklenerek, bu görsel ve işitsel uyarımla farelerde çok başarılı sonuçlar alınmış.

Bu konu benim için ayrıca ilginç. Geçmiş yıllarda kafatasını aşabilen lazerlerle, beyin dalgalarının lazer frekansıyla eş zamanlı olarak tetiklenebileceği üzerine düşüncem vardı ama test edecek alet edevat yoktu. Demek, işitsel ve görsel (ses-ışık) uyaranlar bile bunu sağlayabiliyor. İlginç !

Yöntem henüz sadece fareler üzerinde ama başarıyla test edilmiş. Tek sorun iyileşmenin kalıcı olmaması. Uygulama durdurulduktan kısa süre sonra fare beyinleri eski hallerine geri dönmüşler. Bu keyfe keder, insanda da işe yarasın yeter. Uygulama tamamen kesilmeyip daha seyrek aralıklarla devam ettirilebilir.

Bence biraz elektronik bilgisi olanlar için insan üzerindeki çalışmaları beklemeye gerek yok, çünkü yöntem çok basit . Amatör elektronikçiler dahi bir şeyler yapabilir. Yaklaşık 40Hz frekansa ayarlanmış bir 555'li devre bir transistör üzerinden yeterince güçlü LED'leri sürebilir ve bir RC filtre üzerinden alınan ses frekansı, bir aktif PC bas hoparlörüne gönderilebilir.

Bu çalışmaya ek yapılabilecek bir düşünce de aklıma geldi (patentsiz fikir kısmı bu) :
Dokunma duyusunu da işin içine katmak için (beynin başka bazı bölgelerini de olasılıkla tetiklemek üzere) eş zamanlı olarak parmak ucu veya başka bir yere cilt üzerinden 40Hz titreşim vermek (mekanik veya elektriksel).

İkinci olarak, yüksek tepe gücü olan bir kızılötesi lazer (808,850 veya 905nm) , 40 Hz frekansla doğrudan veya ikincil frekansla modüle edilerek kafatası üzerine uygulanabilir.
Son düşünceye bir ek daha : Bu lazer uyarımı tek başına da denenebilir (ön testlerle eş zamanlı beyin dalgalarını tetiklediği saptanırsa -eeg). Ve saçların traş edilmesini önlemek üzere, yeterli sayıda -diyelim 5 - lazer ışığı, ince fiber optik kablolar ile saçların arasından ve farklı noktalardan gönderilebilir. Gerekirse ve mümkünse, çıkışta ışın açısını daraltmak için küçük mercekler kullanarak . Ama fiber çıkışı veya kullanılıyorsa merceklerin kolaylıkla temizlenmesi içinde bir şeyler düşünmek gerekir. İlk yöntemin basitliği tabii ki şaşırtıcı, herhalde önce o yolda gidilmeli..



Bu basit yöntem işe yararsa kahkahalarla gülecek ve çalışmanın başındaki Li-Huei Tsai’ye sonsuz teşekkürler edeceğiz ! (Şimdiden teşekkürler)

Ek1 : 90 yaş civarında bir yakınım üzerinde, birkaç ay uygulamaya rağmen bir başarı sağlanamadı. (Görebileceği konumda küçük bir LED video ışık kaynağı 40Hz frekansta titreştirildi ve sinyal RC filtre üzerinden bir aktif bas hoparlörüne veriliyordu (ışık+ses) ). Akla gelenler : 1. İnsan için sihirli frekans farelerden farklı olabilir ki buna ilişkin bir not okumuştum. 2. Uygulamada farklılık olabilir. Örneğin daha geniş boyutlu bir ışık kaynağı ve uygun konumlandırma .  3. Yöntemin ileri evrelerde etkisi 0 veya zayıf olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum :